Atalet (01.07.2006)

ataletAtalet atıl kökünden gelmektedir. Şirketler veya insanlar bazen neyi nasıl yapacaklarını bildikleri halde harekete geçmek istemeyebilirler. Bunun içinde kendilerince bir çok haklı neden üretirler.  Örneğin şirketler; "biz zaten sektörün en iyisiyiz, bizim gelişmeye ihtiyacımız yok"  derken;

insanlar ise "bizim elimizden tutan yol gösteren olmadı, elimizde bunu gerçekleştirecek imkan yoktu" gibi bahaneler üretirler.

Hayatta herkes başarılı olmak ister. Kimse başarısız olmak istemez. Ama başarı kolay elde edilmez. Başarı için hayatta bir çok fedakarlık yapmamız gerekir. Mesela ÖSS’yi kazanmak için çok çalışmak, iyi bir işe yerleşmek ve iyi bir kariyer yapmak için, kişisel gelişim, eğitim ve kültür seviyemizi devamlı yükseltip işimizin gerektirdiği bilgilerle kendimizi donatmamız gerekmektedir. Dolayısıyla hayatta başarılı olmak için yola 100 kişi çıkarken bu yolculuğu 2-3 kişi tamamlar.

Başarılı olmak için hayatta bir çok meşakkate katlanıyoruz. Aslında hayatta başarısız olursak ta bir çok sıkıntı ve huzursuzlukla karşılaşırız. Örneğin ÖSS'yi kazanamayıp eğitimimizi tamamlayamazsak muhtemelen iyi bir iş bulmamız zorlaşır. İyi bir işimiz olmadığı içinde hayata sitemkar bakıp hep bir şeylerden şikayet ederiz. Onun için başarılı olma yolunda çekilen sıkıntılar daha akılcı gözükmektedir. Çünkü düşünün başarılı olmak çekilen sıkıntıların sonucunda mutluluk duyar, saygınlık gibi toplum nazarı ve kendi nazarımızda  övünç kaynağı oluşturabiliriz. Fakat hiçbir işe girişmeden öylece durarak bir şey kazanamayız. Hayatımızda bir yükselme olmadığı gibi, belki mevcut şartlardan daha kötü duruma düşebiliriz.

Başarılı olmak ve ataleti yenme konusunda çevremizde önemli bir etkendir. Çünkü genelde insanlar çevrelerinden duydukları ve gördükleri insanlarla motive olurlar. Mesela çevreniz başarılı insanlarla doluysa sizde de başarılı olma hissi uyanır. Çünkü diğer insanların başarılarını gördünüz de sizde “benim onlardan bir farkım yok bende başarılı olabilirim” diyebilirsiniz. Tabi bunun tam terside söz konusu olabilir. Mesela hiç kimsenin yapmadığı veya yapamadığı bir konu için “bunu kimse başaramadı sen mi başaracaksın” diyerek çevreniz sizi atalete ve karamsarlığa sürükler.    

Hayatta başarılı olmak veya olmamak tamamen bizim elimizdedir. Başarılı olmak için kendimize güvenelim, ümitsiz olmayalım, gayret edip sabırlı olalım.  Böyle yaparsak biz istemesek de, başarı bizim ayaklarımızın dibine kadar gelecektir. Yeter ki inancımızı kaybetmeyelim.

Hadi ne bekliyorsun harekete geç!…