Makale

Her yeni iş teklifini kabul etmeli miyiz? (26.03.2008)

herisikabulBir işte çalışırken öyle bir an gelir ki çalıştığımız işyerinden biran önce ayrılmak isteriz. Bunun bir çok nedeni olabilir. Peki, ayrılma kararı verdikten sonra karşımıza çıkan ilk iş teklifini kabul etmeli miyiz?

İş değiştirmeyi düşünürken öncelikli amacımız, kariyer hedefimize uygun olmasıdır. Eğer bir iş, hedefimize uygun değilse ileride bizi iş olarak tatmin etmeyecektir. İleriki dönemlerde işten soğumamıza, işin artık bizim için bir işkence olmasına neden olacaktır. Bu yüzden bir işe başvururken, kariyer hedeflerimize uygunluğu çok önemlidir.

Hedeflerimizi belirlerken en önemli kural ise; hangi işi severek yapabileceğimiz ve yeteneklerimize uygunluğudur. Mesela ressam olmak isteyen birisinin bu alanda hiçbir beceri ve kabiliyeti yoksa, bu kişinin hedefine ressamlığı koyması yanlış olur. Yada tam tersini düşünürsek; kişinin çok güzel resim yapma kabiliyeti olduğunu varsayılım. Ama bu kişi resim yapmaktan ziyade müzikle uğraşmayı seviyorsa ve müziğe karşıda az bir yeteneği varsa, bu kişinin müziği hedef olarak seçmesi daha uygun olacaktır.

Yeni bir işe girerken diğer önemli nokta, gireceğimiz işyerinin bize neler katacağı noktasıdır. Bazen öyle bir an olur ki; birden çok paralar kazanabileceğimiz bir iş teklifi karşımıza çıkabilir. Bu durumda paranın cazibesine kapılıp bir anda “evet” dememiz kariyerimiz açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir.  

Kariyer hayatının başındaysak ve daha alacak çok yolumuz varsa, bir işte paradan çok işin bize katacaklarını ön planda tutmamız gerekir. Çünkü iyi bir kariyerin temeli, genç yaşlarda atılır ve gelecek bunun üzerine inşa edilir. Bu yüzden eğer bize gelecek adına çok şeyler katabilecek bir iş varsa, maaşı düşük olsa bile tercih edebilmeliyiz. (Bir işe girerken maaşta önemlidir. Ama kariyerimizin ilk yıllarında veya gelişim aşamasında ön plana çıkarmak doğru olmayacaktır.)

Son olarak iş çevremizi iyi incelediğimizde bazı insanlar görürüz. Bunlar, çalıştığımız mesleğin uzun süredir içinde olmasına rağmen hep aynı noktada kalan insanlardır. Peki bu insanlar bu işe girerken acaba kariyer hedeflerini bu şekilde mi planlamışlardı. HAYIR.

İş hayatı uzun ve engebeli bir yoldur. Bunun için atacağımız her adımın artı ve eksisini göz önüne koyup bir karar vermeliyiz. Yeni bir işe başlarken de işimizin, hedeflerimize ve kariyerimize ne kadar katkı sağlayacağını göz önünde bulundurmalıyız.

Başarılı bir kariyer geçirmeniz dileklerimle;