Makale

Kararlılık ( 06.02.2007)

kararlilikKararlılık başarıda önemli bir etkiye sahiptir. Kararlılıkla inatçılık birbirine çok benzemektedir.  Genelde bir durum karşısında sürekli inatçı davranan, dediğinin doğruluğunu veya yanlışlığını araştırmadan haklılığını savunan insanları fazla sevmeyiz. Ama inatçılığını bir amaç doğrultusunda kullanan insanları ise takdir ederiz.

O zaman insanlar, amaçlarını gerçekleştirmek için kararlı adımlarla yollarına devam edip,

bunda inat ederlerse hem başarıya ulaşıp hem de toplum tarafından takdir edileceklerdir.

Ama ne yazık ki çoğu insanda böyle bir amaç bulunmamaktadır. Mesela  çalışanlar arasında yapılan "Çalışan Memnuniyeti" anketlerinde çoğu çalışanın işinden memnun olmadığı ortaya çıkmaktadır. Kanaatimce bunun en büyük nedenlerinden birisi insanların belirli bir amacının olmamasıdır. Çünkü insanın baştan belirli bir amacı olursa ve bu amaç doğrultusunda hayatına yön verirse, başarıyı mutlaka yakalayacaktır. Ayrıca kendini ona göre yetiştirir, eksiklerini ona göre tamamlarsa sonuçta istediği alanda çalışabilecektir.

İnsanın karşısına hayatta birçok seçenek ve imkan çıkmaktadır. Bunları amaçlarımız doğrultusunda kullanma bizim amacımıza ulaşmamızı sağlayacaktır. Mesela Ahmet ileride iyi bir müzisyen olmak istiyorsa ve Ahmet'in önüne gitar kursu, yelken kursu vb. kurslar veya seminerler çıksa Ahmet amacı doğrultusunda gitar kursunu seçip amacını gerekleştirme yönünde adım atacaktır. Buradan amacın bir faydasını daha görmüş oluyoruz oda zaman kaybını önleme.

Kararlılık bir amaç doğrultusunda ortaya çıkmakta, hayata bir anlam ve başarı katmaktadır. Hayatta hepimizin bir amacı olup bu amacın etkinliğini aslında kararlılığımız belirlemektedir. Ama gerçekten bir amaç doğrultusunda kararlılıkla ilerlemenin birçok sıkıntısı vardır. Mesela Ahmet müziği sevdiği için konservatuara gitmek isterse bunun içinde bir çaba harcaması gerekmektedir. Bunun en basiti konservatuara girmek için ders çalışması, ilgili kurslarla kendisini geliştirmesi gerekmektedir. Tabi bunları gerçekleştirmek içinde bir çok şeyden fedakarlık yapması gerekmektedir.

Sonuç olarak amaca ulaşmak için devamlı bir kararlılıkla o yolda ilerlemek gerekmektedir. Kararlılığımızın da bu yolda saman alevi gibi çabuk parlayıp çabuk sönmemesi gerekmektedir. Buda bizleri başarıyı getirecektir.

Soru: Peki sizin hayattaki amacınız nedir?